De Bijbel geeft een beschrijving van hoe de gemeente samenkwam in de huizen van mensen, maar er is ook goede literatuur te vinden waarin visie over huiskerken wordt gedeeld. Dit zijn de aanraders volgens Johan Moezel.
1. Huizen die de wereld veranderen
De gemeente als een grote geestelijke familie. Organisch, niet georganiseerd. Onderling betrokken, niet formeel. Wanneer ze in tranen is, groeit ze. Wanneer ze in de woestijn verblijft, bloeit ze. Ze kan ademhalen onder water, zien in het donker en zich vermenigvuldigen in de chaos.
Dit boek beschrijft een adembenemende visie voor de kerk van Jezus Christus. Een visie die inmiddels gestalte krijgt onder veel christenen over de hele wereld.
De huiskerk! Tien... vijftien mensen die ongedwongen bij elkaar komen in de naam van Jezus. De kerk van het Nieuwe Testament. De kerk van de toekomst. Een springlevende kerk. Bestand tegen verdrukking en vervolging.
Wat het huiskerk-model onderscheidt van andere hoopvolle stimulansen voor de kerk, is in ieder geval dit: Je kunt er direct mee aan de slag, zonder veel organisatie, zonder te wachten op een leider. En ... er is nauwelijks geld voor nodig!
'Dit boek gaf mij inzicht in hoe de kerk bedoeld is. Waarin de gaven en talenten en de vijfvoudige bediening van Apostelen, profeten, leraren, evangelisten en herders gestalte krijgt. Zeer de moeite waard om te lezen en toe te passen.'
2. Zo zijn onze manieren
Maar zijn onze kerkgebruiken zo bijbels als wij denken?
Heb jij je wel eens afgevraagd waarom we op zondag in de kerk doen wat we doen? Waarom trekken we zondagse kleren aan? Waarom is die preek zo belangrijk? Waar komen kerktorens, kerkbanken, kansels en koren vandaan? Waar in de Bijbel heeft God ons bevolen op deze wijze bij elkaar te komen?
De auteurs Frank Viola en George Barna hebben in dit boek een verrassing voor je. Al die kerkelijke gewoonten zijn misschien wel veel minder volgens het Boek dan wij denken. Heidens christendom, durven ze het te noemen. En ze onderbouwen deze stevige uitspraak met overtuigend historisch bewijs.
Tussen hun regels door lees je over een andere manier van kerk-zijn. Een manier die je ook tegenkomt bij Lucas en Paulus; de kerk als een lichaam, met Christus als hoofd. Het is niet nodig om verschillende vormen van kerk-zijn tegenover elkaar te plaatsen. Het is wel goed dat we ons in de 21e eeuw afvragen of de leegloop van onze kerken misschien mede veroorzaakt wordt door wat wij van kerk-zijn hebben gemaakt. Want uiteindelijk gaat het om het volvoeren van de Grote Opdracht die Jezus zijn discipelen gaf: "Ga heen, maak alle volken tot Mijn
leerlingen."
'Ik vond het een zeer uitgebreide beschouwing van het kerk-zijn in het verleden en vandaag de dag, met een hoopvolle conclusie en uitkomst. Ik vond het erg de moeite waard om dit boek te lezen, met verhelderende inzichten.'
コメント